Kunstmatige intelligentie heeft in een korte tijd verschillende sectoren op zijn kop gezet; van communicatie tot de zorg en de mobiliteitssector – en over dat laatste willen wij het graag hebben!
Hoe beïnvloedt kunstmatige intelligentie op dit moment de mobiliteitssector, en wat gaat er komen?
Artificial Intelligence en Machine Learning
Om te beginnen is het goed om de definitie te kennen. Het kunnen namelijk nogal verwarrende termen zijn. Maar wat is kunstmatige intelligentie precies? En hoe verschilt dit van machine learning?
Artificial intelligence (AI) draait om machines die taken kunnen uitvoeren die kenmerkend zijn voor intelligentie. Dit klinkt nogal breed, maar het gaat hier dus om taken zoals plannen, taal begrijpen, geluiden herkennen en leren. Het kan dus gaan om een simpele schaakcomputer, tot complexe, bijna science-fiction achtige robots.
Machine learning is door Arthur Samuel in 1959 gedefinieerd als “het vermogen om te leren zonder expliciet geprogrammeerd te zijn.” Bij machine learning is het algoritme als het ware ‘getraind’ om zichzelf nieuwe dingen aan te leren.
Kunstmatige intelligentie en mobiliteit
Maar in hoeverre beïnvloedt AI precies de mobiliteitssector op dit moment?
Naar verwachting zal in 2025 de automotive AI-markt bijna $11 miljard bedragen. De groei is zelfs zo sterk, dat IHS Markit voorspelde dat de installatiegraad van op AI-gebaseerde systemen in nieuwe voertuigen zou stijgen met 109% in 2025.
Op kunstmatige intelligentie gebaseerde systemen zullen steeds belangrijker worden in nieuwe voertuigen. Vooral de categorieën infotainment en Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) zullen aan populariteit winnen. Maar wat is het precies?
Infotainment, is simpelweg een samenvoeging van info en entertainment. In je auto is het een verzameling van systemen, verantwoordelijk voor de verstrekking van informatie en entertainment. Denk hierbij aan je muzieksysteem, navigatie en interfaces. En kunstmatige intelligentie tilt dit naar een hoger niveau, onder andere met stembesturing en aanbevolen koffiestops op de route.
ADAS zijn systemen die de bestuurder helpen het rijgedrag en de veiligheid te verbeteren. Systemen die hieronder vallen zijn onder andere dode-hoek-monitor, cruise control, parkeersensoren en de welbekende Tesla Autopilot.
People analytics
Naast de zelfrijdende technologie zijn er ook andere toepassingen van kunstmatige intelligentie voor in je auto. People analytics is er één van; dit is het monitoren van het gedrag van de bestuurder om de rit veiliger (en comfortabeler) te maken. Door het monitoren van het lichaam en gebruik te maken van gezichtsherkenning, eye-tracking en taalverwerking kan het systeem een grote impact hebben op jouw veiligheid en comfort.
Zo kan jouw auto je binnenkort vertellen als je te slaperig bent om te rijden, of dat je belangrijke dingen hebt gemist op de weg of in je dode hoek. Ook kan hij alvast de deur voor je ontgrendelen, op basis van gezichtsherkenning. Makkelijk, toch?
Zelfrijdende auto en kunstmatige intelligentie
Niet alleen alle grote automerken zijn druk bezig met het ontwikkelen van de technologie, ook Google’s zusterbedrijf Waymo, Uber, Lyft en Apple leggen hun focus op de technologie. Maar waarom?
De technologie belooft een grote, positieve impact te hebben op de samenleving. Zelfrijdende auto’s zullen ervoor zorgen dat er niet alleen voor zorgen dat er geen files meer zullen zijn; ook zal het aantal verkeersongelukken drastisch verminderen.
Het rijgedrag van de technologie zorgt ervoor dat de gemiddelde uitstoot verlaagd zal worden. In combinatie met elektrisch rijden zal de mobiliteitssector hierdoor aanzienlijk verduurzamen.
De zelfrijdende auto opent daarnaast ook vele mogelijkheden met betrekking tot car-sharing en ride-sharing. Volgens onderzoek van ABI zal aantal gebruikers van car-sharing wereldwijd in 2030 zo’n 650 miljoen zal bedragen. ‘Mobility as a Service’ wordt door de opkomst van deze technologie naar een hoger niveau getild. De zelfrijdende concept-car van Smart is hier het ideale voorbeeld van.
De Smart Vision EQ Fortwo moet in de toekomst mensen gaan oppikken en afzetten op locaties die zij zelf kiezen. De wagen haalt jou op op de aangegeven locatie; je hoeft niet eerst te reizen naar een ophaallocatie. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan er zelfs voorspeld worden waar en wanneer er voertuigen nodig zullen zijn! Zo zal de auto sneller in de buurt zijn wanneer je bijvoorbeeld klaar bent met werk. Daarnaast is er nog wat opvallends aan de wagen: de afwezigheid van pedalen en een stuur.
Kunstmatige intelligentie zorgt binnen de mobiliteitssector voor verbeterde veiligheid, snelheid en comfort. Deze ontwikkelingen zorgen in combinatie met car-sharing en elektrisch rijden voor een erg duurzaam toekomstbeeld, en daar zijn wij blij mee!
Er is daarentegen ook twijfel
Uiteraard brengt dit tegelijkertijd ook een hoop vragen met zich mee. Is het wel veilig? Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk?
Rijkswaterstaat zit bovenop de wetgeving, om ervoor te zorgen dat de regels meegaan in het tempo waarin de ontwikkelingen plaatsvinden. Wanneer de bestuurder zelf de (gedeeltelijk) zelfrijdende auto bestuurt, ligt de verantwoordelijkheid volledig bij hem. Als bestuurder kan je namelijk ingrijpen, en heb je zelf controle over de situatie. Is het systeem niet goed? Dan ligt bij verantwoordelijkheid bij de producent.
Menselijke fouten zijn volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor 90 procent van de ongelukken op de Nederlandse wegen. Dat de zelfrijdende auto het aantal ongelukken enorm zal verlagen, spreekt voor zich. De zelfrijdende leert namelijk perfect rijden: elke bocht die er genomen wordt, leert hij van. Een zelfrijdende auto is niet afgeleid, niet moe; hij let enkel op de weg.
Uit cijfers van Tesla is gebleken dat hun Autopilot één dodelijk ongeval heeft veroorzaakt; na 209 miljoen gereden kilometers. Tegen een gemiddelde van één dodelijk ongeval per 151 miljoen kilometers, lijkt de technologie veiliger te zijn. Cijfers om dit verder te onderbouwen zijn er nog niet; de technologie is er simpelweg te nieuw voor.
Wat kunnen we verwachten?
De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. De invloed is al merkbaar, en de komende jaren zal dit alleen maar groter worden! Wij kijken uit naar de mogelijkheden die het allemaal met zich meebrengt, en de positieve invloed die het zal hebben. Niet alleen op de mobiliteitssector, maar ook op het milieu en de gehele maatschappij.