20 september 2018

Elektrisch rijden wordt door de rijksoverheid flink gestimuleerd. Zowel de aankoop en het gebruik van elektrische en plug-in hybrid voertuigen wordt door allerlei verschillende regelingen aantrekkelijk gemaakt. Je zorgt dus niet alleen voor minder uitstoot, je bent ook nog eens goedkoper uit.

Een hoop voordelen, maar wat kan elektrisch rijden precies voor jou betekenen?

Elektrisch rijden als particulier

De BPM, oftewel de belasting van personenauto’s en motorrijtuigen, wordt berekend aan de hand van de CO2 uitstoot van het voertuig. Hoe meer uitstoot; hoe meer BPM er betaald moet worden. Aangezien elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, zijn deze vrijgesteld van deze belastingen. Daarnaast hoef je bij de aanschaf van elektrische voertuigen ook nog eens geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

In 2017 ontving de consument via een landelijke regeling nog een subsidie van €6.000 bij de aanschaf van een nieuwe plug-in hybrid; op dit moment is dit niet meer mogelijk. Daarentegen zijn er in verschillende gemeentes wel lokale regelingen die de aanschaf van plug-in hybrids en volledig elektrische voertuigen stimuleren. Denk hierbij aan subsidies gratis laadpalen in de buurt van je woning.

Het onderzoeksbureau van de ING vertelde de NOS dat elektrisch rijden in 2024 per kilometer minder zal kosten dan rijden op benzine. Hierbij zijn afschrijving, oplaadkosten, onderhoud en reparaties meegelteld.

Goedkoper én duurzaam rijden dus! Wij vinden het ook niet meer dan logisch dat 37% van de Nederlandse consumenten zegt elektrisch te willen gaan rijden binnen 5 jaar.

Elektrisch rijden

Zijn er ook nadelen aan elektrisch rijden?

Voor veel particulieren is de aanschaf van een elektrische auto simpelweg te duur. Voor de Nissan Leaf bijvoorbeeld, die na de Tesla Model S de meest populaire elektrische auto is, ben je al gauw €37.000 kwijt. Aangezien het een vrij nieuwe markt is, is de handel in elektrische tweedehands modellen een stuk minder bruisend dan de handel op benzineauto’s.

Ondanks de hoge aanschafprijs van elektrisch auto’s, zijn er gelukkig genoeg alternatieven om als particulier toch elektrisch te kunnen rijden. Private lease bijvoorbeeld, maakt het rijden van een nieuwe auto voor velen toegankelijk. In plaats van het kopen van een auto, kun je met gebruik van private lease als particulier voor een vast maandbedrag een nieuwe auto rijden.

De prijs voor het privé leasen van een auto is afhankelijk van het aantal kilometers en de contractduur. Voor een kortere contractduur, of meer gereden kilometers, betaal je uiteraard meer.

Om vooraf de prijs te kunnen bepalen is het nodig dat je een reële inschatting maakt van de kilometers die je zal gaan rijden. Rijd je meer of minder kilometers dan afgesproken? Dan worden de kilometers verrekend bij de afloop van het contract; de prijs daarvan is afhankelijk van het voertuig dat je leaset. Tot er goedkopere modellen op de markt zullen komen zal dit voor velen een goed alternatief kunnen zijn!

Een ander nadeel is dat veel elektrische auto’s een vrij lage actieradius hebben. Aangezien het laden tijd nodig heeft, moet je dit inplannen; even snel tanken zit er niet meer in. Even uitgaande van de Tesla Model S, met 500km actieradius: deze auto heeft ongeveer 8.5 uur nodig om volledig op te laden. Iets wat prima ’s nachts kan dus! Ben je onderweg, dan kan je gebruikmaken van een snellader. In ongeveer een halfuurtje is je accu weer opgeladen tot een schappelijke 80%, en kan jij met een gerust hart je rit afmaken.

Zakelijk een elektrische auto rijden

Door de lage bijtelling is het voor veel zakelijk rijders aantrekkelijk om een elektrische auto of plug-in hybrid te leasen. Op volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%, op plug-in hybrid en op conventionele auto’s is dit 22%.

Daarnaast staan elektrische voertuigen (en laadpalen) op de milieulijst; dat betekent dat de aanschaf hiervan gezien wordt als een investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Om dit te stimuleren heeft de overheid de MIA in het leven geroepen: de milieu investeringsaftrek.

De MIA is een kostenpost die je als ondernemer mag aftrekken van je fiscale winst. Door deze regeling mag je tot 36% van de aanschafprijs van jouw elektrische voertuig als kosten voor de zaak op te geven. Bij personenauto’s geldt er een maximum van €50.000, voor bestelbusjes €75.000.

Hoe zit het dan met subsidies en regelingen wanneer je zakelijk elektrisch wilt rijden? Zoals eerder benoemd worden subsidies lokaal geregeld; dit kan dus verschillen per gemeente. In Den haag ontvang je bijvoorbeeld als ondernemer bij de aankoop van een nieuwe elektrische bestelauto een subsidie van €5.000. Bij de aanschaf van een tweedehands ligt dit bedrag op €3.000. De gemeente voorziet je ook gratis van een laadpaal in de buurt.

Hyuandai Kona Electric Vs. BMW X1

Om je een duidelijk beeld te geven van de besparing die elektrisch rijden je op kan leveren, hebben wij een vergelijking gemaakt tussen de nieuwe Hyundai Kona Electric en de BMW X1 sDrive18i.

Waarom de Hyundai Kona Electric en de BMW X1 sDrive18i? Het zijn allebei SUV’s met een consumenten adviesprijs van ongeveer €45.000.

Bij de berekening is er uit gegaan van een eigen bijdrage van €0,-.

Hyundai Kona Electric Premium 64 kWh
BMW X1 sDrive18i
Consumenten adviesprijs
€44.995 €46.043
Fiscale waarde
€44.115 €44.739
BTW 21%
€7.656,32
€6.487
BPM €0 €7.359
MIA -36% n.v.t.
Bijtellingspercentage 4% 22%
Maandelijkse kosten bijtelling (belastingschijf 3)
€60,07
€344,82
Maandelijkse kosten bijtelling (belastingschijf 4) €76,47 €438,52

 

Wanneer je kiest voor een Hyundai Kona Electric boven een BMW X1, ben je op maandelijks €284,75 goedkoper uit in belastingschijf 3 en zelfs €362,05 in belastingschijf 4!

Cijfers elektrische auto’s

Het aantal ‘stekkerauto’s auto’s in Nederland is in 4 jaar tijd gestegen van 29.000 stuks naar 120.000. Dit aantal is zelfs zo hoog, dat Nederland na Noorwegen het land is waar de meeste elektrische voertuigen rondrijden! Onder de volledig elektrische auto’s is de Tesla Model S nog steeds de meest populaire auto, gevolgd door de Nissan Leaf.

In hoeverre hebben al deze regelingen invloed gehad op de ontwikkeling van Nederlandse wagenparken? Op dit moment geeft 45% van alle bedrijven aan nu of binnen 3 jaar in bezit te (willen) zijn van een volledig elektrisch voertuig. En met 45% is Nederland de Europese koploper met betrekking tot de implementatie van volledig elektrische voertuigen in wagenparken, gevolgd door Groot Brittanië (42%) en Duitsland (37%)*.

Elektrisch rijden

Cijfers laadpalen

Op dit moment staan er in Nederland ruim 18.400 publieke laadpalen; 16.500 semi publieke en bijna 1000 laadpalen geschikt voor snelladen. Dit is een stijging van 22.4% vergeleken 2017!

In totaal komt dit neer op een gemiddelde van 3.8 laadpalen per 1000 auto’s. Vanzelfsprekend ligt dit gemiddelde in de grote steden ligt dit nog een stuk hoger; in Amsterdam staan er bijvoorbeeld 15,5 laadpalen per 1000 auto’s. De verwachting is dat er de komende 2 jaar nog 25.000 laadpalen bij komen. Nederland is trots eigenaar van 28% van alle laadpalen die zich bevinden in de Europese Unie en mag zich dan ook met recht voorloper noemen in de verduurzaming van de mobiliteitssector.

Over het algemeen zijn de ontwikkelingen dus erg positief, maar volgens de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) is dit nog lang niet genoeg. De branchevereniging geeft aan dat Europa zich schrap moet zetten voor de revolutie die elektrisch rijden met zich mee zal brengen, naar verwachting in 2025.

Hoe ziet de toekomst van elektrisch rijden eruit?

De rijksoverheid heeft als doel in 2025 dat 50 procent van de nieuw verkochte auto’s voorzien is van een stekker en dat minimaal 30 procent daarvan volledig elektrisch is. De doelstelling voor 2030 is zelfs dat elke nieuwe auto die verkocht wordt in Nederland een elektrisch voertuig is!

Wij kunnen alleen maar hopen dat de verduurzaming van de mobiliteitssector inderdaad zo snel zal gaan als verwacht, en dat de uitstoot die de sector op dit moment veroorzaakt, snel zal verminderen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan hier ons artikel over het duurzame wagenpark!

*Cijfers afkomstig van de 2018 Fleet Barometer

Lees ook...