Car-sharing is bezig met een flinke opmars bij zowel particulieren als in het zakenleven. Het delen van auto’s is een erg logisch gevolg van zowel de trend van bewust consumeren en de verduurzaming van de mobiliteitssector. Daarbovenop is het voor veel bedrijven ook nog eens een goede manier om te bezuinigen op hun wagenpark.
Car-sharing neemt dus een steeds belangrijkere plek in binnen mobiliteit. Consumenten kunnen eenvoudig gebruikmaken van een voertuig, zonder er één aan te hoeven schaffen. Klinkt goed, maar tegelijkertijd levert het een hoop vragen op.
Om wat meer duidelijkheid te verschaffen in deze opkomende trend, hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet!
Car sharing of ride-sharing?
Car-sharing is een systeem dat het mogelijk maakt voor verschillende werknemers om gebruik te maken van auto’s die in bezit zijn van een corporate organisatie of een car-sharing instantie.
Het verschil met ride-sharing is dat bij car-sharing, de voertuigen in bezit zijn van een organisatie. Bij ride-sharing regelen de medewerkers onderling hoe ze door samen te rijden, voordelig naar hun werk kunnen gaan; oftewel carpoolen.
Het nadeel van ride-sharing is de vermindering in flexibiliteit. Bij collega’s die samen rijden is het van belang dat zij op dezelfde tijd beginnen en eindigen. Ondanks dat we het graag anders zouden zien, verlopen werkdagen uiteraard niet altijd volgens planning. Het kan dus zijn dat collega’s op elkaar moeten wachten, of thuis verder moeten werken.
Maar terug naar car-sharing. Wat zijn precies de voordelen?
Voordelen van car-sharing voor de bestuurder
Het grootste voordeel wat de bestuurder heeft is het niet aan hoeven schaffen van een voertuig. Wanneer je maar weinig gebruikmaakt van je auto, is het namelijk een stuk voordeliger om aan car-sharing te doen. De kosten per kilometer zullen bij een stuk lager liggen dan bij autobezit. Daarbovenop heb je ook geen gedoe met onvoorziene reparaties, APK-keuringen en andere onverwachte kosten. Het kan dus een aantrekkelijk alternatief zijn!
Zoals eerder benoemd wordt car-sharing steeds belangrijker binnen mobiliteit. Het aantal car-sharing instanties groeit, wat de toegankelijkheid voor de consument vergroot. Je hoeft als consument dus niet ver meer te reizen om een auto op te halen, en je bent zo op de weg!
In een artikel van Forbes wordt gesuggereerd dat car-sharing de opstap zal zijn naar volledig autonome voertuigen. Het wordt namelijk gezien als de brug tussen autobezit en volledig autonoom vervoer. Autobezitters kunnen wennen aan het idee dat zij niet meer hun eigen auto zullen besturen, maar een auto die zij met hun gemeenschap delen. Wat ons betreft een goede stap in de verduurzaming van de mobiliteitssector.
Maar wat zijn de voordelen voor organisaties?
Voordelen van car-sharing voor de organisatie
Ten eerste wordt bij car-sharing het gebruik van de auto wordt geoptimaliseerd. De wagens staan minder stil en er zijn daardoor dus minder wagens nodig voor jouw wagenpark, wat tot een vermindering in de kosten leidt. Ook is er een stuk minder parkeerruimte nodig bij het bedrijf.
Veel organisaties begrijpen de toegevoegde waarde. Op dit moment maakt 23% van de Europese organisaties gebruik van car-sharing, of is dit van plan te doen de komende 3 jaar.
Ook is duurzaamheid een belangrijke reden voor het inregelen van car-sharing. Minder auto’s betekent minder uitstoot bij de productie en het vervoer. Een goede stap richting een duurzaam wagenpark. Zeker wanneer je ook nog eens kiest voor de aanschaf elektrische voertuigen!
Nadelen van car-sharing
Helaas kleven er ook wat nadelen vast aan car-sharing. En één daarvan is het gedoe met betaald parkeren.
Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor het betalen van je eigen parkeersessies. Ook eventuele parkeerboetes worden door de instantie verhaald op de bestuurder.
Het is misschien wat ouderwets, maar de meest eenvoudige optie voor de bestuurder is het kopen van papieren parkeertickets. Bij de aanschaf van papieren parkeertickets betaal je meestal per halfuur of zelfs per uur. Een korte stop voor bijvoorbeeld een snelle boodschap, kan dus erg duur uitvallen!
Het is misschien wat gedoe met het opgeven van het kenteken van jouw deelauto, maar een goed alternatief is gebruikmaken van een parkeerapp. Hierbij kun je eenvoudig per minuut betalen voor jouw parkeersessies, zonder dat je hoeft te zoeken naar een parkeerautomaat. De grootste nadelen bij het gebruik van een parkeerapp is natuurlijk het welbekende gedoe bij het afmelden van jouw parkeersessies.
Hoe zit het met boetes?
Aangezien de voertuigen niet op naam van de bestuurder staan, komen parkeerboetes terecht bij de betreffende instantie. Deze boetes worden uiteraard verhaald bij de bestuurder. Helaas is het opzoeken, controleren, versturen en bewaren van bekeuringen een administratief gedoe met een hoop bijkomende kosten. Door middel van een factuur worden de kosten voor de boete, plus de bijkomende administratiekosten van rond de €30,-, verhaald op de betreffende bestuurder.
Als organisatie is het een erg tijdrovend proces. Daarbovenop is het voor de bestuurder ook erg vervelend, wat tot ontevreden klanten kan leiden.
Bij Parkd denken wij dat dit beter kan.
Parkd
Parkd’s gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om parkeersessies in zijn geheel te automatiseren. Parkd start, stopt en betaalt automatisch voor al jouw parkeersessies, verrekend per minuut.
Daarbovenop stuurt Parkd jou maandelijks één enkele factuur, met daarop alle parkeersessies binnen jouw wagenpark, geregistreerd per kenteken. Het resultaat hiervan is een besparing tot wel 90% op parkeeradministratie. En aangezien de verwerking van één enkele parkeerticket een organisatie gemiddeld €7 kost, kan deze besparing snel oplopen.
Maar wat kan dit betekenen voor car-sharing organisaties?
Parkd maakt het ontvangen van parkeerboetes verleden tijd. Het resultaat hiervan is een aanzienlijke vermindering in administratieve lasten, waarmee de organisatie een hoop geld bespaart. Je ontneemt jouw klant ook nog eens zijn zorgen over betaald parkeren. Parkd werkt in dit geval dus niet alleen kostenbesparend, maar verlaagt ook nog eens een drempel voor jouw klanten.
Benieuwd naar meer?