Duurzaamheid wordt met de dag belangrijker. Wat kunt u nu al doen om de CO2-uitstoot van het wagenpark te verminderen?

Meten is weten

Cliché, maar waar. Om te kunnen zorgen dat het wagenpark minder CO2-uitstoot uitstoot, moet u eerst meer informatie hebben over de huidige situatie. Hoeveel CO2 stoot het wagenpark nu uit én kunt u uit de data die u tot uw beschikking heeft verklaren waar dat voornamelijk vandaan komt?

Als u telematica in de bedrijfswagens heeft, dan is er vaak al veel informatie voorhanden. Welke collega rijdt er toch niet zo milieuvriendelijk? Wie laat zijn motor vaak stationair draaien? En wordt er eigenlijk wel genoeg rekening gehouden met de meest zuinige route door de planningsafdeling?

Rijgedrag

Met die data op zak gaat u kijken welke maatregelen er concreet genomen kunnen worden om de CO2-uitstoot van het wagenpark te verminderen. Eén van de zaken die u eens goed onder de loep kunt nemen is het rijgedrag van collega’s. Wie rijdt er vaak te hard bijvoorbeeld? Bij 100 km per uur wordt er namelijk zo’n 14% minder brandstof verbruikt dan bij 130 km per uur. Of wie remt er vaak laat? Het is veel zuiniger als u op tijd het gas loslaat en de auto in de versnelling van dat moment laat uitrollen.

En als u de motor stationair laat draaien, dan vebruikt u al snel 3,7 liter brandstof per uur meer. Dit is écht een aandachtspunt voor bedrijven met een wagenpark. Geef medewerkers inzicht in hun rijgedrag en stimuleer een zuinige rijstijl. Dan bespaart u al snel gemiddeld 10% op de brandstof per auto en wordt er al een stuk minder CO2 uitgestoten.

Onderhoud

We weten het allemaal: het is belangrijk om de banden van uw auto regelmatig op te pompen. Iedere twee maanden om precies te zijn. Doet u daaraan mee? En hoe zit het met uw collega’s? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Stel automatische reminders in, om te zorgen dat het bij iedere bedrijfsauto op tijd gebeurt. Als u gebruikmaakt van telematica kunt u die reminders vaak op het platform instellen. Kleine moeite, groot resultaat: u stoot met de juiste bandenspanning maar liefst 40 kilo minder CO2 per auto uit op jaarbasis. Dat is goed voor het milieu, de veiligheid op de weg, maar zeker ook voor uw portemonnee. Een te lage bandenspanning kan resulteren in €150 extra brandstofkosten per auto, per jaar.

Elektrische voertuigen

Als u auto’s uit het wagenpark wilt vervangen, dan is het het overwegen waard om over te stappen op elektrische auto’s. Men verschilt van mening of een elektrische auto écht zuiniger is, omdat er bij het maken van zo’n auto veel CO2 wordt uitgestoten. Maar de CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele leven gemiddeld 60% lager dan die van een bezine-auto. Daarnaast hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig én dat scheelt weer tijd én geld.

Carpoolen of carsharing

Stimuleer medewerkers om meer te carpoolen. Als iedereen met de eigen auto naar het werk zou gaan, dan zouden er in de spits 340.000 auto’s meer op de weg zijn. Zo besparen carpoolers per werkdag ruim een miljoen liter brandstof en 3 kiloton CO2. Dat is het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van bijna 3.000 huishoudens.

Een andere optie is het aanbieden van deelauto’s. Verschillende telematicaleveranciers bieden een carsharing-oplossing aan. Als u de auto niet gebruikt, dan stelt u hem beschikbaar via de app. Een collega die een auto nodig heeft kan dan uw auto boeken.

Gebruik een parkeerapp

Een parkeerapp om minder CO2 uit te stoten? Indirect wel en u begrijpt dat we een manier zochten om in deze belangrijke informatie ook even onze eigen parkeeroplossing onder de aandacht te brengen. Met Parkd betaalt u alleen voor de tijd dat er daadwerkelijk geparkeerd wordt, omdat wij parkeersessies automatisch aan- en afmelden. Dit resulteert in een kostenbesparing tot 20% op de maandelijkse parkeerfactuur. En dat geld wat u zo bespaart kunt u weer inzetten om andere maatregelen te treffen om het wagenpark te verduurzamen.

Lees ook...