Parkeerboetes kunnen nog wel eens voorkomen bij werknemers die veel op de weg zijn. Een parkeersessie vergeten te starten in alle haast bijvoorbeeld, gebeurt nog steeds erg regelmatig.
Maar als het dan zover is, wie betaalt de dan boete, de werkgever of de werknemer?
Werknemer vs. werkgever
Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan we eerst terug naar 2006. Een werknemer van TPG Post had samen met de vakbond FNV een zaak aangespannen over wie een verkeersboete zou moeten betalen wanneer zij gebruikmaakten van een auto van de zaak. De werknemers waren van mening dat kleine overtredingen risico’s voor het bedrijf waren, en dat de boetes dan ook door de werkgever betaald moesten worden.
In deze zaak kregen de aanklagers gelijk, en werd er bepaald dat werkgevers moeten opdraaien voor de kosten van kleine verkeersovertredingen. Wanneer er sprake was van opzet of roekeloosheid, oftewel wanneer het voorkomen kon worden, was dit uiteraard niet het geval.
In 2008 is dit veranderd. Toen heeft de Hoge Raad bepaald dat het personeel zelf moet opdraaien voor de kosten van de verkeersboetes. Er zou namelijk een “niet te verklaren en discriminerend onderscheid” zijn ontstaan tussen werknemers met een eigen auto een en werknemers die een auto van de zaak rijden. De bestuurder met een eigen auto zou namelijk altijd zijn eigen verkeersboetes moeten betalen, ook al was het een zakelijke rit. Helaas voor de werknemers, maar de boetes zijn dus voor eigen rekening.
Alleen wanneer er geen sprake is van ‘goed werkgeverschap’, is het een ander verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een werkgever die krappe tijdschema’s maakt waardoor de werknemer zoveel haast heeft dat verkeers-/parkeerboetes onvermijdelijk zijn. In dit geval kunnen boetes alsnog bij de werkgever neergelegd worden.
Verschillende soorten parkeerboetes
Stel, je krijgt als werkgever (of als zelfstandige) een parkeerboete, dan is het goed om een aantal dingen te weten.
Ten eerste is er onderscheid tussen verschillende parkeerboetes. Deze kunnen namelijk afkomstig zijn van het CJIB, of van de gemeentes. Ze voelen misschien beide als zure parkeerboetes aan, er zit wel degelijk verschil in.
Het CJIB (Centraal Juridisch Incasso Bureau) kijkt niet naar de parkeerkosten bij het uitschrijven van een boete, maar naar de parkeerplek zelf. Deze instantie schrijft namelijk parkeerboetes uit wanneer er geparkeerd wordt op een plek waar het niet mag. Denk hierbij aan invalidenplekken of plaatsen die bedoeld zijn om te laden en lossen. Meer daarover lees je hier.
Gemeentelijke naheffingen zijn de parkeerboetes die je ontvangt wanneer je niet of te weinig betaalt voor je parkeersessie. Dit kan komen omdat je bijvoorbeeld bent vergeten een parkeerkaartje te kopen, of omdat je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt bij het invoeren van het kenteken in jouw parkeerapp.
Zijn deze parkeerboetes aftrekbaar van de belastingen?
Hier kunnen we vrij stellig zeggen dat zowel de gemeentelijke naheffingsaanslag als de boetes afkomstig van het CJIB, niet aftrekbaar zijn. Je kunt jouw kosten als werkgever of als zelfstandige dus niet opvoeren met de boetes die je binnenkrijgt, ook al hebben ze een zakelijk randje.
Maar daarmee is niet alles gezegd.
Deze naheffingsaanslag en boetes zijn namelijk opgebouwd uit verschillende soorten kosten. Zo worden er bijvoorbeeld administratiekosten gerekend, die dan weer wel aftrekbaar zijn. Bij de gemeentelijke naheffingsaanslag worden er ook nog eens kosten gerekend voor de geparkeerde tijd, waarvoor niet betaald is. Ook deze kosten zijn wanneer het een auto van de zaak betreft, aftrekbaar van de belastingen. Dit zijn namelijk gewoon parkeerkosten!
Meer hierover kun lezen in ons artikel over zakelijk parkeren en de belastingdienst.
Hoe kun je gedoe met parkeerboetes voorkomen?
Om de verhouding tussen werkgever en werknemer positief te houden, kun je in de arbeidsovereenkomst vastleggen wie de verkeers-/parkeerboetes betaalt. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat er maximaal 3 verkeersboetes per jaar voor rekening van de werkgever zijn, tot een bepaald bedrag. Hiermee voorkom je een hoop gedoe, en weet zowel de werkgever als de werknemer waar ze aan toe zijn.
Ook is het altijd goed om dubbel te checken of de parkeerboete wel terecht was. Wanneer dit niet het geval is, kun je namelijk bezwaar indienen en kan de boete ongeldig verklaard worden. Dit kan bijvoorbeeld als je met een ‘reguliere’ parkeerapp een verkeerd kenteken ingetikt hebt, en daardoor een boete hebt gekregen.
Parkd
Bij Parkd begrijpen wij dat jij geen zin hebt in gedoe rondom het zakelijke parkeren. De sporadische boetes zijn natuurlijk al vervelend genoeg, maar de consequente hoge kosten, de ingewikkelde administratie en het gevaar van vergeten af te melden hebben een veel grotere invloed op het totaal.
Parkd maakt zakelijk parkeren een stuk eenvoudiger door je het gedoe met deze factoren uit handen te nemen. Nooit meer vergeten af te melden, een eenvoudige administratie en ook nog eens een gemiddelde besparing op de parkeerkosten van 23%.
Wil je meer weten?