Bezwaar parkeerboete 2 25 april 2019

Bezwaar maken tegen een parkeerboete is iets wat je uiteraard liever wilt voorkomen. Maar stel je voor, er ligt een parkeerboete op de deurmat terwijl je naar jouw weten niet foutief geparkeerd hebt. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van een parkeerapp, en betaalt altijd netjes jouw parkeerkosten.

Waar komt die boete dan toch vandaan, en wat kun je ertegen doen?

Onterechte parkeerboetes

Om te beginnen is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten parkeerboetes zijn. De eerste is de parkeerboete afkomstig van de gemeente (die nu ook gebruikmaakt van een scanauto). Deze boete krijg je wanneer je niet of te weinig hebt betaald voor je parkeersessie. Daarnaast zijn er ook boetes afkomstig van het CJIB (Centraal Juridisch Incasso Bureau). Deze instantie schrijft parkeerboetes uit wanneer er geparkeerd wordt op een plek waar het niet mag.

Maar in wat voor situaties kun je onterechte parkeerboetes ontvangen?

  1. Laden en lossen

Bij stilstaan om te laden en te lossen, of om mensen in en uit te laten stappen, wordt er niet daadwerkelijk ‘geparkeerd’. Er zit namelijk een verschil in de definitie van laden en lossen en parkeren. Het eerste wordt gezien als ‘het stilstaan om voortdurend goederen te laden en te lossen’, terwijl parkeren wordt gezien als het ‘stilstaan voor een tijd die anders is dan de benodigde tijd om te laden en te lossen’.

  1. parkeren in de berm

In 2016 heeft Het Hof geoordeeld dat parkeren in de berm is toegestaan. Voorheen is de overheid dit tegengegaan met behulp van het welbekende blauw-rode verkeersbord (E1, parkeerverbod). Nu wordt de berm niet gezien als onderdeel van de weg, en volgens het Hof mag er dus vrij geparkeerd worden, ook al staat er een bord.

Er zijn wel 2 factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je in de berm parkeert. Ten eerste is het verboden om in een park of plantsoen je auto te plaatsen, en daarnaast is het uiteraard van groot belang dat je geen gevaar vormt voor anderen. Auto’s die in de berm geparkeerd staan en hinder of gevaar vormen, worden namelijk alsnog beboet.

  1. Parkeerverbod of verbod tot stilstaan

Het E1 en E2 (verbod om stil te staan) bord, gelden alleen aan de kant van de weg waaraan hij geplaatst is. Wanneer je als bestuurder een parkeerboete ontvangt, terwijl je aan de andere kant van de weg geparkeerd stond, is dat dus onterecht. Het CJIB is de plek om jouw bezwaar in te dienen, wanneer dit het geval is.

Bezwaar parkeerboete verkeersborden E1 en E2

  1. Parkeren met een elektrische auto zonder op te laden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, en als gevolg daarvan groet het aantal parkeerplaatsen met een bijbehorende laadpaal. En met betrekking tot parkeren op deze plaatsen, zijn er 3 relevante verkeersborden.

Bij bord 1 en 2 is het verplicht om de elektrische auto in te pluggen aan de laadpaal. Het gaat hier om het bord met het icoon van een laadpaal en een stekker, en het bord waarop staat ‘alleen voor opladen elektrische voertuigen’.

Sta je met een elektrische auto op een parkeerplaats, aangegeven met het derde verkeersbord, ’alleen voor elektrische auto’s’, en ontvang je toch een parkeerboete omdat je niet aan het opladen bent? Dan is deze onterecht, en kun jij jouw deze parkeerboete ongeldig laten verklaren.

Bezwaar parkeerboete verkeersborden

  1. Een noodsituatie

Een noodsituatie is een legitieme reden om geen parkeerkosten te hoeven betalen. Iemand naar de spoedeisende hulp brengen, bijvoorbeeld, is geen reden om een parkeerboete te ontvangen. Dit kun je bewijzen met behulp van een de benodigde papieren afkomstig van het ziekenhuis of de dokterspost.

  1. De auto is simpelweg niet meer van jou

Wanneer je jouw auto hebt verkocht, of wanneer deze gestolen is, kan het voorkomen dat er door een fout toch nog een parkeerboete bij jou op de deurmat ligt. Onterecht natuurlijk, en gelukkig vrij eenvoudig te bewijzen. Verzamel de gegevens over de verkoop, of de aangifte van het gestolen voertuig, en je bent vrij zeker dat de parkeerboete ongeldig verklaard wordt.

  1. Betaald voor verkeerd kenteken

Het kan voorkomen dat je voor een verkeerd kenteken hebt betaald, wanneer je dit foutief hebt ingevuld in jouw parkeerapp. Een simpele tikfout, met een vervelende nasleep. Maar wanneer dit gebeurt, kun je wel je parkeerboete terugvragen. Zoals Gemeente Amsterdam aangaf: ‘Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat wel degelijk parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag.’

Aantonen dat de parkeerbelasting is betaald, kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van een screenshot van jouw huidige parkeerapp, of het originele parkeerkaartje.

Parkeerboete

Bezwaar maken tegen een parkeerboete

Alright, er is dus een onterechte parkeerboete op jouw deurmat gekomen en het is tijd om bezwaar te maken. Dit kan je bij twee verschillende instanties doen, afhankelijk van waar de boete vandaan komt. Zoals eerder benoemd kan een parkeerboete namelijk afkomstig zijn van jouw gemeente, of van het CJIB.

Het indienen van bezwaar kunnen we verdelen in 3 belangrijke stappen.

  1. Bezwaar maken met het juiste argument

Om de desbetreffende instantie ervan te overtuigen dat het om een onterechte parkeerboete gaat, heb je uiteraard een goed argument nodig. ‘Ik had haast’, of ‘ik was door mijn kleingeld heen’, vallen vanzelfsprekend in de categorie ‘niet goed genoeg’. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt bewijzen dat de parkeerboete ook echt onterecht was. Foto’s, formulieren, screenshots en ander bewijsmateriaal kun je inzetten om jouw gelijk te krijgen.

  1. Daadwerkelijk bezwaar maken tegen de parkeerboete

Binnen 6 weken na het ontvangen van de parkeerboete moet jij jouw bezwaar indienen bij de gemeente waarin de parkeersessie uitgevoerd werd. Bij veel gemeentes gaat het tegenwoordig met behulp van online formulieren. Wanneer dit niet het geval is, zal de gemeente vragen om een brief met bijbehorend bewijs.

Bij het CJIB kun je zowel online als met een brief jouw bezwaar indienen, afhankelijk van jouw voorkeur.

  1. De uitspraak

Alles is opgestuurd, en nu is het tijd om te wachten. En dat wachten, dat kan vrij lang duren. In Rotterdam is het namelijk zo dat wanneer je een parkeerboete tussen 1 Januari en 19 November ontvangt, de uitspraak ‘binnen dat kalenderjaar’ gedaan wordt. Is het bezwaar tegen de parkeerboete gemaakt tussen 20 November en 31 December, dan wordt de uitspraak binnen 6 weken gedaan.

Op dit moment kunnen er 3 dingen gebeuren. Het bezwaar is toegewezen en de parkeerboete wordt vernietigd of verminderd, óf het bezwaar is afgewezen. Wanneer het de laatste optie is geworden, kun je nog beroep aantekenen. In de uitslag van de gemeente is de procedure verder uitgelegd. Let in dit geval wel op de kosten die je maakt voor de behandeling van de zaak door een rechter.

Parkd

Parkeerboetes zijn natuurlijk erg vervelend om te ontvangen. Wanneer ze onterecht zijn, is de kans groot dat je na een bezwaar de kosten terugkrijgt. Bij terechte parkeerboetes daarentegen, is dit uiteraard niet het geval. Die kosten geld, tijd en ook nog eens een hoop administratief werk.

Bij Parkd begrijpen wij dat jij daar geen zin in hebt. Daarom automatiseert Parkd jouw gehele parkeersessie, zodat jij je er niet meer druk over hoeft te maken. Naast het feit dat boetes verleden tijd zijn, bespaart het je ook nog eens tot wel 27,5% op je huidige parkeerkosten.

Wil je meer weten?

Lees hier hoe het werkt

Lees ook...