Als fleetmanager kunt u écht niet meer om telematica heen. Deze technologie zorgt dat het wagenpark veel slimmer te behren is. Dat is nodig om de uitdagingen van vandaag de dag de baas te zijn. Twijfelt u nog over de investering? We nemen de voordelen van telematica in dit blog uitgebreid met u door.

Plan efficiënter

Een klant belt of de lading vandaag nog komt? U belt de chauffeur waar hij is en hoe laat hij verwacht bij de klant te zijn. Met deze informatie belt u de klant. Dat komt niet uit, kan het toch morgen? Zo bent u met een simpel verzoek onnodig lang bezig.

Wanneer u gebruikmaakt van telematica kunt u op één kaart de locatie van alle voertuigen zien. U ziet precies waar iedere medewerker is en hoelang het duurt voordat ze op een bepaalde locatie zijn. Zo kunt u heel efficiënt plannen, snel reageren op een ad-hoc verzoek, de dichtstbijzijnde monteur naar een storing sturen en ondertussen klanten goed op de hoogte houden.

Verbeter de klantenservice

Over die klant gesproken. Met alle data die u dankzij telematica tot uw beschikking heeft, kunt u de service aan uw klanten eenvoudig verbeteren. U kunt direct antwoord geven op vragen over bijvoorbeeld aankomsttijden en discussies over of facturen wel kloppen zijn straks helemaal verleden tijd. U ziet precies hoe lang een medewerker op locatie is geweest. En deze overzichten kunt u natuurlijk ook met de klant delen.

Spendeer minder aan brandstof

De stijging van de brandstofprijzen voelt ieder bedrijf in zijn portemonnee. Brandstof vertegenwoordigt namelijk ongeveer 60% van de totale operationele kosten van een gemiddeld wagenpark.

Telematica kan helpen om de brandstofkosten te verlagen. Dat kan door simpelweg de software de meest zuinige route te laten berekenen. Dat helpt ook direct met het verlagen van de CO2-uitstoot van het wagenpark, maar er is meer! Telematica geeft je inzicht in het rijgedrag van medewerkers. Zo kunt u bijvoorbeeld zien wie zijn voertuig lang stationair laat draaien en deze medewerker hierop aanspreken. Er wordt 3,42 liter brandstof per uur verspilt als u de bedrijfswagen laat draaien terwijl deze stilstaat. Zonde!

Als u medewerkers bewust maakt van dit soort gedrag, dan gaat het gehele wagenpark minder brandstof verbruiken en dat merkt u op alle fronten.

Verbeter de veiligheid en het rijgedrag van medewerkers

En we gaan nog even door op de voordelen van inzicht in het rijgedrag. Met dit inzicht verbetert u namelijk ook de veiligheid van medewerkers op de weg. Telematica toont wie er gevaarlijk rijgedrag vertoont, zoals te hard rijden, bochten afsnijden of hard remmen. Deze informatie kunt u gebruiken als uitgangspunt voor een coachingsprogramma op maat. Zo wordt de kans op verkeersincidenten en bekeuringen veel kleiner én dat maakt het wagenpark veiliger én zuiniger.

Verlaag de CO2-uitstoot van het wagenpark

We hebben het al even genoemd bij punt 3 en 4: de CO2-uitstoot. Telematica geeft inzicht in de uitstoot van het wagenpark, maar helpt u ook om te bepalen welke maatregelen u kunt nemen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Verleng de levensduur van voertuigen

Telematica zorgt dat u geen onderhoudsmoment meer vergeet. Dankzij proactieve meldingen voorkomt u dat voertuigen uitvallen en zorgt u dat medewerkers met een goed onderhouden voertuig op pad gaan. Goed onderhouden voertuigen zijn niet alleen veiliger, maar hebben ook een langere levensduur.

Automatiseer het aan en afmelden van parkeersessies

Parkd heeft een koppeling met de track & trace-oplossing van verschillende telematicaleveranciers. Wij gebruiken de GPS-data uit de black box om parkeersessies automatisch aan en af te melden. Hiermee wordt de maandelijkse parkeerfactuur tot 20% verlaagd en u ontvangt geen parkeerboetes meer.

En niet geheel onbelangrijk: uw medewerkers zullen blij zijn met deze parkeeroplossing. De parkeersessies en ritten worden elektronisch geregistreerd. Er vallen een hoop handmatige administratieve handelingen weg en dat maakt het werk veel leuker.

Kortom, de investering in telematica is het meer dan waard. Deze heeft u er dankzij alle kostenbesparingen die u met behulp van deze technologie realiseert erg snel uit.

Demo aanvragen
Lees ook...