17 oktober 2018

Veel gemeentes binnen de randstad doen er alles aan om bezoekers van het centrum te ontmoedigen op straat te parkeren; zij zien ze namelijk liever in parkeergarages staan. ‘Parkeerplaatsen op straat zijn vooral bedoeld voor bewoners en hun bezoekers’, vertelt gemeente Delft bijvoorbeeld.

Door de parkeertarieven flink omhoog te gooien, of zelfs dure dagkaarten te verplichten, is het voor veel bezoekers onaantrekkelijk geworden om in het centrum op straat te parkeren.  Van tevoren berekenen wat je aan parkeerkosten kwijt zal zit er tegenwoordig ook niet meer in. De tarieven kunnen per uur verschillen en op sommige locaties betaal je een starttarief.

Wat kan je verwachten als je parkeert in grote steden?

Parkeren in Amsterdam

Amsterdam, bekend om zijn gezellige straatjes, interessante musea en bruisende centrum. Een middagje naar het Rijksmusem, of bijvoorbeeld de 9 Straatjes, is natuurlijk een erg leuke dagbesteding! Helaas is Amsterdam erg duur om in te parkeren. Het is zelfs de duurste gemeente van Nederland, op straat én in de garages. Daarbovenop is het ook het vinden van een parkeerplaats een grote zoektocht. Probeer maar eens een parkeerplaats te vinden op de 9 straatjes!

Wanner dit je lukt, ben je op straat ben je maximaal €5 per uur kwijt. In de garages lopen de parkeertarieven op tot wel €9. Het landelijk gemiddelde parkeertarief in een garage ligt op dit moment op €2,74.

Parkeren in Rotterdam

Rotterdam staat bekend om haar rauwe architectuur, grote diversiteit aan winkels en een overschot aan restaurants om heerlijk te kunnen eten. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de markthal, de kubushuizen bekijken of een middag naar Museum Booijmans van Beuningen. Heb je nog meer redenen nodig voor een dagje Rotterdam?

Als je met de auto gaat, dan kun je in de binnenstad ervoor kiezen om op straat of in garages te parkeren. Op straat is het misschien even zoeken, maar wanneer je een plek gevonden hebt ben je tussen de tussen de €3.20 en €4 per uur kwijt.

Als je liever in een garage parkeert, kun je in de binnenstad bijvoorbeeld kiezen voor de garage onder Schouwburgplein, of de garage bij de Bijenkorf. Daar ben je tussen de €2 en de €4 per uur kwijt. Een schappelijke prijs, zeker vergeleken Amsterdam.

Parkeren Rotterdam

Parkeren in Utrecht

Zoals bij veel grote steden het geval is, is het oude centrum van Utrecht maar beperkt toegankelijk met de auto. De smalle wegen zijn over het algemeen niet geschikt voor parkeren op straat, en parkeren in de binnenstad wordt daarom ook vooral gedaan in de aanwezige garages.

Ook kun je er uiteraard voor kiezen je auto buiten het centrum te parkeren, en de stad in te gaan door middel van het openbaar vervoer. Zoals in veel grote steden, kun je hier gebruikmaken van P+R (parkeren en reizen) services, die je binnen een kwartier naar het centrum van de stad brengen.

Heb je besloten toch je auto te parkeren in de binnenstad, en heb je een plekje kunnen vinden op straat? Dan ben je per uur dat je parkeert tussen de €3.64 en €4.71 kwijt. In de vele garages ben je per uur tussen de €2.80 en €6 kwijt.

Parkeren in Den Haag

Ben je op zoek naar een leuk of inspirerend museum om te bezoeken? Kans is groot dat je in Den Haag vindt wat je zoekt. Met 35 musea en het strand om de hoek is Den Haag een populaire bestemming voor een dagje uit. Van de vier grootste steden is Den Haag de goedkoopste om in te parkeren. Het uurtarief op straat is maximaal €2.70 per uur; in de garages ben je tussen de €1.50 en €6 kwijt.

Weten waar je precies het beste kunt parkeren in Den Haag? Dat lees je hier!

Volgens nieuwsberichten zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag helaas wel van plan de parkeertarieven flink op te schroeven. En dat terwijl parkeren al zo duur is.

Goedkoopste gemeentes

Het is waarschijnlijk niet de meest geschikte stad voor een dagje winkelen, maar parkeren is er wel erg goedkoop: Zoetermeer! Binnen de randstad heeft Zoetermeer de laagste parkeerkosten, op straat én in de garages.

Op straat parkeren kost je ongeveer €1.50 per uur; deze tarieven zijn vergelijkbaar met Terneuzen (€1.60) en Emmen (€1.75).

Ook het parkeren in de garages is er goed geregeld. In alle garages, die over het algemeen erg centraal gelegen zijn, parkeer je de eerste twee uur gratis. Dit is natuurlijk erg gunstig als je even boodschappen gaat doen in de stad. Reden genoeg om een keer een bezoekje te brengen aan deze ondergewaardeerde stad?

Waar komt het op neer?

Parkeren in de randstad is en blijft een dure aangelegenheid. Gelukkig zijn er alternatieven zoals P+R waarmee je toch goedkoop uit kunt zijn. De beste tip die wij kunnen meegeven, is te plannen voordat je op pad gaat. Niet alleen je rit naar de stad toe, maar ook waar je je auto wilt plaatsen.

Is het gelukt om een parkeerplaats te vinden? Pas dan goed op voor de scanauto!

(Bron: consumentenbond)

Lees ook...