Auto van de zaak 1 mei 2019

De lente begint, en de plannen voor de zomervakantie worden voor velen voorzichtig al wat duidelijker. Veel medewerkers zoeken jaarlijks het strand op, en gebruiken daarbij hun auto van de zaak. Een tripje naar Frankrijk lijkt ons een mooi voorbeeld.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je met de auto van de zaak binnen de EU wilt reizen?

Wij hebben het uitgezocht.

Benodigdheden

Een vakantie naar Frankrijk is het geworden. De auto is volgeladen met kampeerspullen, twee mountainbikes en wat broodjes voor onderweg, let’s go!

Wanneer je met de auto van de zaak in Frankrijk bent zijn er een aantal noemenswaardige verplichtingen. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal benodigdheden die je in je auto moet hebben, waaronder een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidsvest en twee blaastuitjes voor een eventuele alcoholtest.

Wanneer je met kinderen reist, zijn er een aantal regels om hun veiligheid te waarborgen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht dat kinderen met een gewicht tussen de 9 en 18 kg in een kinderzitje vervoerd worden. Ook zijn er een aantal regels met betrekking tot het vervoeren kids van onder de 10 jaar op de voorstoel.

Onderweg naar Zuid-Frankrijk wil je misschien nog een tussenstop maken in Parijs. In dat geval betreed je een milieuzone in de binnenstad, en moet je laten zien dat jouw auto voldoet aan de milieueisen. Dit doe je met behulp van een sticker, die je hier kunt bestellen. Het kost je nog geen € 5, en je loopt hierdoor geen risico op een boete van € 45. Parijs is niet de enige grote stad in Frankrijk met deze regeling. Onder andere Lille, Lyon en Toulouse zijn te vinden op de lijst. Meer over milieuzones in Frankrijk kun je hier vinden.

Daarnaast is het in veel landen ook aan te raden om een zogenaamde ‘groene kaart’ mee te nemen. Dit is een kaart die jouw verzekeraar je elk jaar opstuurt, waarmee je internationaal kan aantonen dat je (minimaal WA) verzekerd bent. Binnen Europa is het niet verplicht om deze kaart bij je te hebben, maar het kan wel erg handig zijn om alle informatie eenvoudig op zak te hebben.

Auto van de zaak buitenland

Kosten maken met de auto van de zaak

Wanneer een werknemer zijn auto van de zaak meeneemt over de grens, is de kans groot dat zijn tankpas niet meer zal werken. In veel leasecontracten is dit namelijk niet mogelijk. De werknemer betaalt benzine en elektriciteit vooruit, waarna dit later weer gecompenseerd kan worden.

Dit kan door de brandstofkosten van de bijtelling af te trekken. De benzinekosten worden dan gecompenseerd met de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Als werknemer krijg je dan al snel zo’n 40% van de gemaakte kosten (indirect) vergoed. Wanneer je gebruik wilt maken van deze regeling, moet je van tevoren wel een aantal dingen regelen.

Ten eerste moet er schriftelijk overeengekomen zijn dat de brandstofkosten via de loonadministratie als ‘kosten voor het privégebruik van de auto’ verwerkt zullen worden. De werknemer verzamelt tijdens zijn vakantie de bonnetjes. Bij terugkomst overlegt hij dit met de werkgever, en het kan geregeld worden. Een fiscaal voordeel voor de werknemer, zonder dat de werkgever het iets kost.

Er is hierbij uiteraard wel een grens, de bijtelling mag namelijk nooit negatief worden. Met lage bijtellingspercentages (bijvoorbeeld wanneer je elektrisch rijdt), kan dit al snel gebeuren.

De bestuurder kan deze regeling ook gebruiken voor andere kosten die te maken hebben met de auto van de zaak. Denk aan wassen of het gebruik van accessoires (een fietsendrager, bijvoorbeeld). Maar ook parkeren, dus!

Waar komt het op neer?

Als je met de auto van de zaak op vakantie gaat is het uiteraard belangrijk om je goed voor te bereiden op de reis. Houd rekening met buitenlandse regelingen, zodat je geen boetes ontvangt op vakantie.

Wanneer je van tevoren overlegt met jouw werkgever, kunnen de kosten die je met de auto van de zaak in het buitenland maakt, verrekend worden met jouw bijtelling. Ook privé kosten, dus. Deze kosten krijg je indirect vergoed, waarbij je eenvoudig 40% van de autokosten die je hebt gemaakt op vakantie, bespaart.

Een goed begin van een zomervakantie, lijkt ons. 🙂

Lees ook...