4 september 2018

Afmelden bij jouw parkeerapp kan nogal eens wat problemen veroorzaken. Vergeten sessies, fouten bij het afmelden en landelijke storingen zorgen voor een hoop onrust. Onnodige kosten, stress en langdradige processen bij het terugvragen van de (onnodig) gemaakte kosten.

Het zou niet nodig hoeven zijn, denken wij. 

Het komt je vast bekend voor…

Stel, je werkt bij een woningcorporatie en je bent verantwoordelijk voor de bezichtigingen van verschillende woningen in de binnenstad van Amsterdam. Aangezien je veel parkeert in de binnenstad, gebruik je een parkeerapp om via bel-parkeren jouw sessies te starten. Het kopen van kaartjes bij een parkeerautomaat is te tijdrovend en bovendien betaal je dan in veel gevallen niet per minuut.

Na een goede kop koffie begin je vol goede moed aan je drukke dag. Je stapt in je auto en je rijdt richting Amsterdam. Bij aankomst van de eerste woning parkeer je je auto op straat en ga je op zoek naar een bord dat je de zonecode kan vertellen, je hebt deze natuurlijk nodig bij het starten van jouw parkeersessie. Het is even zoeken, maar na een paar minuten is de juiste code bij je bekend en heb je jouw sessie aangemeld via jouw parkeerapp.

Tijdens je afspraak loopt het gesprek wat uit, en heb je haast om bij je volgende afspraak te komen. Je springt in je auto, start de motor en rijdt snel richting de volgende bezichtiging. Daarbij vergeet je jouw parkeersessie op jouw parkeerapp af te melden, en loopt deze door tot je bij de volgende locatie opnieuw parkeert.

Het vergeten af te melden bij jouw parkeerapp

Het vergeten uit te zetten van een parkeersessie is natuurlijk snel gebeurd. Je hebt haast, je bent met iets anders bezig of je denkt er simpelweg gewoon niet aan. Het gebeurt zelfs zo vaak, dat 91,4% van alle parkeersessies te laat wordt afgemeld. Maar wat is het gevolg?

Het is voor parkeerapps niet mogelijk om achteraf een transactie te annuleren, ook niet wanneer het om een vergeten parkeersessie gaat. De parkeerapp schiet de parkeerkosten voor aan de gemeente, waarna deze later worden verrekend aan de bestuurder. Dit gaat bijvoorbeeld via de creditcard van de bestuurder, een prepaid-abonnement of een maandelijkse factuur. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om ervoor te zorgen dat de parkeersessie op de juiste manier aan- en afgemeld wordt. Wanneer jij als bestuurder een parkeersessie vergeet af te melden, ben jij daar helaas zelf de dupe van.

Veel vergeten parkeersessies worden na een bepaalde periode weer uitgezet door de bestuurder. Het schiet je weer te binnen, eigenlijk. Of in het ergste geval, je vergeet jouw parkeersessie in zijn geheel af te melden. In dat geval loopt de sessie door tot, afhankelijk van de parkeerzone, bijvoorbeeld 00:00. In dat geval betaal je dus echt onnodig veel voor het parkeren.

Afmelden bij jouw parkeerapp met de sms reminder service

Om je te helpen met het herinneren van je lopende parkeersessie, is het gelukkig bij de meeste apps wel mogelijk om een herinneringen te laten sturen. Een herinnering kan via een push notificatie, een e-mail of een sms. In de meeste gevallen zijn de push notificaties en e-mails een gratis optie, voor de sms reminder service betaal je zo’n € 0,25 per ontvangen bericht.

De sms reminder service die veel parkeerapps aanbieden, maakt onderdeel uit van het verdienmodel. Een sms per halfuur, tegen een tarief van € 0,25, is toch al snel een euro per parkeersessie. Misschien denk je nu, ‘ja maar ik parkeer niet zo vaak, en ik betaal liever een euro meer dan dat ik ‘m vergeet en € 10 kwijt ben’. Daar heb je gelijk in: de sms reminder service beperkt in dat geval de schade.

Maar stel je nu eens voor dat je een wagenparkbeheerder bent en al jouw medewerkers gebruikmaken van een sms reminder service. In dat geval is de onschuldige herinneringsservice toch nog een flinke kostenpost geworden. Dat is de reden dat het wat ons betreft valt onder de categorie ‘verborgen kosten‘!

Parkeerapp

Fout bij het afmelden bij jouw parkeerapp

Bijna iedereen vergeet weleens zijn parkeersessie af te melden, maar wat als het simpelweg niet lukt? Er zijn meerdere manieren waarop het afmelden fout kan gaan, en jij (onterecht) betaalt voor de gemaakte parkeerkosten.

Haperingen van de parkeerapp kunnen ervoor zorgen dat jij ervan overtuigd bent dat jouw parkeersessie gestopt is, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Wanneer jouw app hapert, is het erg moeilijk om dit te bewijzen. In veel gevallen zal jij dus opdraaien voor de kosten die gemaakt worden door een technisch mankement van jouw telefoon.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat de batterij van je smartphone leeg is nadat je een parkeersessie gestart hebt. Zoals eerder benoemd is het op de juiste manier aan- en afmelden van een parkeersessie de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Wanneer jouw batterij leeg is, en jij daardoor niet kan afmelden, maak je onnodige kosten die niet gecompenseerd worden. Dit is natuurlijk erg frustrerend!

Als je het geluk hebt met een vriend of collega in de auto te zitten met een werkende smartphone, dan kun je met zijn of haar telefoon bellen naar de desbetreffende parkeerapp bellen.

Ben je alleen op weg? Dan kan je jouw parkeersessie thuis pas stopzetten. Aangezien de parkeertijd gewoon doortikt, kunnen wij ons voorstellen dat dit een erg frustrerend ritje naar huis zal zijn. Het is maar te hopen dat je niet op de grachtengordel geparkeerd staat!

Het verschil in parkeertijd

Uit eigen onderzoek is gebleken dat 91,4% van alle parkeersessies te laat afgemeld wordt. Het aantal vergeten parkeersessies verschilt erg per sector. Zo melden de werknemers in de ICT-dienstverlening bijvoorbeeld, met een score van 87,6%, het minst vaak hun parkeersessie te laat af. Aan de andere kant van het spectrum scoren de werknemers binnen de bouwsector het hoogst aantal te laat afgemelde parkeersessies: 96,3%!

De invloed van te laat afgemelde parkeersessies is dan ook direct terug te zien in de factuur. Het verschil tussen de betaalde parkeerduur, en de daadwerkelijke parkeerduur, is gemiddeld 22,8%. Aan de andere kant hoeft dit verschil niet per se iets negatiefs te zijn: er is namelijk een flinke potentiële besparing te realiseren.

Vergeten parkeersessies2

Nooit meer vergeten af te melden met Parkd

De invloed van het te laat afmelden is duidelijk. Enkele minuten per parkeersessie, opgeteld met de vergeten parkeersessies die doorlopen tot in de uren, zorgen ervoor dat organisaties veel te veel parkeerkosten betalen.

Parkd maakt het mogelijk om daarop een besparing te realiseren. Parkd meldt namelijk automatisch jouw parkeersessie af op het moment dat jij je motor start. Op deze manier betaal je alleen je daadwerkelijke parkeerkosten, en geen cent meer.

Naast de besparing op parkeerkosten, zijn parkeerboetes ook verleden tijd. En dat allemaal, zonder er iets voor te doen.

Nou ja, alleen beginnen met Parkd, dus.

Ben jij klaar om jouw besparing te realiseren?

Realiseer mijn besparing

Lees ook...