14 augustus 2018

Een duurzaam wagenpark is natuurlijk een erg mooi streven. En dat de trend van duurzaamheid grote invloed heeft op de mobiliteitssector, en daarmee jouw wagenpark, is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Nu duurzaamheid ook binnen de zakelijke mobiliteit belangrijker wordt, is het goed om te weten wat de ontwikkelingen zijn binnen de branche.

Wat is de invloed van duurzaamheid op jouw wagenpark? Wij hebben de ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet. 

De invloed van de WLTP

De ‘Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure’, kortweg de WLTP, is de nieuwe testprocedure die de uitstoot van lichte voertuigen beter in beeld wil brengen dan zijn voorganger, de NEDC-Test. Sinds september 2017 geeft de WLTP realistisch inzicht in het brandstofgebruik van auto’s, de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen, waaronder fijnstof. 

De nieuwe inzichten in het brandstofgebruik en uitstoot van de voertuigen kan van grote invloed zijn op de aanschaf van nieuwe auto’s. Schonere auto’s, en daarmee een duurzamer wagenpark dus!

Deze nieuwe procedure heeft al invloed gehad op het wagenpark beleid van meer dan 18% van alle Europese bedrijven. Naar verwachting zal de test binnen 3 jaar invloed hebben op 44% van alle wagenparken in Europa. De WLTP is in dit geval dus een hulpmiddel waarmee de verduurzaming van wagenparken eenvoudiger is geworden, en daar zijn wij blij om!

Duurzaam wagenpark

Duurzame energie en een duurzaam wagenpark

44% van de Europese bedrijven geeft aan op dit moment, of binnen 3 jaar, gebruik te maken van alternatieve energiebronnen of technologieën. De Europese koploper in de verduurzaming is Duitsland; binnen 3 jaar zal in maar liefst 64% van alle wagenparken duurzame energie geïmplementeerd zijn! 

Daarnaast is het opvallend dat duurzame energie bijna twee keer zo populair is in grotere wagenparken (50 auto’s of meer), in vergelijking tot kleinere wagenparken (1-9 auto’s). 

Maar van welke energiebronnen en technologieën wordt er dan gebruik gemaakt? De populairste duurzame technologie in het rijtje is hybride. Deze technologie maakt op dit moment, of binnen 3 jaar, deel uit van 29% van alle Europese wagenparken. Op de tweede plaats, met maar liefst 26%, komt de technologie van de elektrische voertuigen. Plug-in Hybrid staat met 23% op de derde plaats.

Ride sharing in een duurzaam wagenpark

Ride-sharing, oftewel carpoolen, is het deelgebruik van een auto waarmee collega’s eenvoudig vervoerskosten kunnen besparen op het woon-werkverkeer. Naast het feit dat carpoolen je duizenden euro’s per jaar kan besparen, heeft het nog een ander voordeel: het is namelijk erg duurzaam!

Ride-sharing heeft als resultaat dat er minder auto’s gebruikt hoeven worden. Hier ontstaan er minder files en wordt de uitstoot ook nog eens verminderd. Mede om deze redenen geven steeds meer Europese bedrijven aan gebruik te (willen) maken van ride sharing. Maar liefst 28% van de Europese bedrijven maakt er gebruik van, of is van plan het te implementeren in de komende 3 jaar.

Duurzaam wagenpark

Car-sharing in een duurzaam wagenpark

Car-sharing is een systeem dat het mogelijk maakt voor verschillende werknemers om gebruik te maken van auto’s die in bezit zijn van het bedrijf. De werknemer reserveert een voertuig bij de wagenparkbeheerder, ontvangt de sleutel en kan gebruikmaken van de auto. Indien er reeds telematica in de auto zit, kan er ook een virtuele sleutel worden aangemaakt via je smartphone. Op die manier kun je ten alle tijde eenvoudig de auto reserveren, openen en starten!

Het gebruik van de auto wordt geoptimaliseerd, en daarmee stilstand verminderd. Car-sharing kan een duurzame, goedkope oplossing zijn voor veel wagenparken; en de cijfers liegen er niet om. In Europa maakt 23% van de bedrijven gebruik van car-sharing, of is dit van plan te doen de komende 3 jaar.

Telematica in jouw wagenpark

Telematica biedt eenvoudig inzicht in bijvoorbeeld de afgelegde routes. Maar ook het rijgedrag van jouw werknemers en het benodigde onderhoud komen aan bod. Door de routes en het rijgedrag van jouw werknemers te optimaliseren, kun je eenvoudig kosten op brandstof en onderhoud besparen. Er zijn dus meer dan genoeg reden om telematica te implementeren in jouw wagenpark!

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die telematica jouw wagenpark kunnen bieden? Wij helpen je graag op weg met één van onze partners.

Neem contact op

*Cijfers afkomstig van Fleet Barometer 2018

Lees ook...