Bijtelling 2019 7 december 2018

Op 1 januari 2019 worden de nieuwe regels rondom bijtelling doorgevoerd. De nieuwe regelingen treffen vooral de elektrische voertuigen in het hoge segment, en worden dan ook regelmatig aangeduid als de ‘Tesla taks’. 

Wat verandert er precies? 

Wij hebben het voor je uitgezocht!

Bijtelling in 2018

Bijtelling is het bedrag dat je aan de belastingdienst verschuldigd bent wanneer je in een auto van de zaak jaarlijks meer dan 500 privé kilometers rijdt.

Er wordt bijtelling gerekend omdat de zakelijke rijder anders belastingvoordeel zou behalen. Alle kosten zijn namelijk aftrekbaar en er worden privé ook nog eens geen kosten gemaakt. Dit leidt tot voordelen in de omzet en inkomsten; de bijtelling compenseert dit.

Het percentage wordt berekend over de catalogusprijs van de auto, waardevermindering over de jaren wordt dan ook niet meegerekend. Er zijn twee verschillende bijtellingspercentages: 4% en 22%. Deze wordt bepaald aan de hand van de uitstoot van de auto. Het is vrij eenvoudig: stoot een auto 1 of meer gram CO2 per gereden kilometer uit, dan valt deze onder de 22% regeling. Is dit niet het geval? Dan wordt er 4% gerekend

Auto’s zonder CO2 uitstoot zijn volledig elektrische auto’s (zoals bijvoorbeeld de Nissan Leaf) en auto’s op waterstof (denk bijvoorbeeld aan de Hyundai Nexo). Met deze regeling stimuleert de Nederlandse overheid elektrisch rijden.

Het bijtellingspercentage wordt vastgesteld voor een periode van 60 maanden, dit geldt vanaf de dag dat jouw auto in gebruik wordt genomen. Dit betekent dat als jij jouw auto in 2018 voor het eerst op naam hebt gesteld, je tot 2023 goed zit; ook wanneer de reglementen veranderen.

Kortom, de bijtelling is in 2018 een vrij overzichtelijke regeling. Stoot je auto CO2 uit? Dan betaal je 22%. Is dit niet het geval? Dan betaal je 4%. Makkelijk, toch?

Bijtelling 2019

Bijtelling in 2019

In 2019 is er één belangrijke verandering doorgevoerd: de bijtelling wordt binnen het ‘zero-emission reglement’ namelijk bepaald aan de hand van de waarde van de auto. Is een auto duurder dan € 50,000? Dan betaal je boven dat bedrag 22%, in plaats van 4%. Auto’s op waterstof zijn daarentegen wel uitgezonderd van deze regeling, daarvoor blijft de bijtelling over de gehele cataloguswaarde gewoon 4%.

Het gaat dus vooral om elektrische auto’s in het hoge segment. Tesla is hier een mooi voorbeeld van.

Bij een Tesla van bijvoorbeeld € 90,000 betaal je in 2019 dus niet meer over de gehele cataloguswaarde 4% bijtelling. Je betaalt namelijk 4% over de eerste € 50,000, en 22% over de resterende € 40.000. En dat maakt een hoop verschil in de kosten.

Hoeveel precies? Dat is te vinden in de onderstaande tabel.

Voor de berekening van de bijtelling is er uitgegaan van belastingschijf 3, oftewel 40,85%.

2018 2019
4% bijtelling € 122,55 € 68,08
22% bijtelling 0 € 299,56
Bijtelling totaal € 122,55 € 367,64

Waar je in 2018 nog € 122,55 per maand kwijt was aan bijtelling voor een Tesla, is dit in 2019 bijna verdrievoudigd! Je bent maandelijks namelijk € 245,14 duurder uit.

Wat betekent dit voor de autobranche?

Ten eerste wordt er verwacht dat de verkoop van elektrische voertuigen flink omhoog zal schieten in de maanden november en december. Een vergelijkbare situatie heeft zich eind 2015 ook voorgedaan, waar de nieuwe reglementen voor een stijging van maar lieft 91% in autoverkoop hebben gezorgd. Waarom?

Dit wordt gedaan om zo lang mogelijk te kunnen profiteren van de oude regeling: de bijtelling staat namelijk vast voor 5 jaar. Zo zou je nog net even die Tesla kunnen binnenhalen, en deze 5 jaar lang tegen een gunstig tarief kunnen leasen. Op deze manier maak je dus optimaal gebruik van de overgangsregeling.

Ten tweede zal de regeling invloed hebben op de verkoopcijfers van elektrische auto’s die meer dan € 50,000 kosten. Branchevereniging Bovag verwacht dat Tesla het moeilijk zal krijgen door deze nieuwe regelingen. Jaguar verwacht dat de ‘Tesla Taks’ “wel iets zal doen met de verkoop”, maar geeft ook aan niet te verwachten dat de markt in zal storten. Aldo van Troost lichtte dit toe aan het AD, met betrekking tot de Jaguar I-Pace (een directe concurrent van de Tesla Model S). “Je kunt dan nog steeds een echte Jaguar van een ton rijden tegen een gemiddelde bijtelling van 13 procent.’’ gaf Troost aan.

En de Tesla Model 3 dan? Naar alle waarschijnlijkheid zal dit voertuig niet onder de € 50,000 uitkomen in Nederland. Het doel om de auto voor $ 35,000 te verkopen ligt dan ook op de plank. “Dan gaan we failliet”, gaf Elon Musk eerder aan aan.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven op de markt, die ruim onder € 50,000 blijven! Zoals eerder benoemd is de Nissan Leaf een mooi voorbeeld hiervan. Of denk aan de Hyundai Kona Electric.

Waar komt het op neer?

De nieuwe regeling heeft een flinke verschuiving veroorzaakt binnen elektrisch zakelijk rijden. Elektrische voertuigen van meer dan € 50,000 zijn een stuk minder aantrekkelijk dan voorheen, aangezien de bijtelling boven dat bedrag met 18% verhoogd is. De invloed die dit zal hebben op de markt, moet nog blijken. We zullen zien, in 2019!

Lees ook...