Tegenwoordig zie je het steeds vaker, de parkeerwachter te voet verdwijnt uit het straatbeeld en maakt in steeds meer steden plaats voor de scanauto. Een rijdende boetemachine voor de automobilist en een ware goudmijn voor gemeentes. De digitalisering van het controleren heeft voor vele veranderingen gezorgd binnen gemeentes. Wij vertellen je er meer over;

Hoe werkt de scanauto?

De scanauto is uitgerust met een unit op het dak, waarin zich 12 camera’s bevinden. Terwijl de auto rijdt, scannen deze camera’s razendsnel alle kentekens die in het zicht vallen.

Wanneer er een kenteken gevonden wordt die niet voor de parkeerkosten betaalt, wordt er een signaal doorgestuurd naar een parkeerwachter op een scooter.

Binnen een paar minuten is de parkeerwachter aangekomen bij de auto. De tijd die tussen de scan en de daadwerkelijke controle zit, wordt ook wel de ‘handelingstijd’ genoemd. Dit is een vastgesteld aantal minuten, die de ruimte biedt om een parkeerkaartje te kopen of je aan te melden bij een parkeerapp. Blijkt na de handelingstijd dat het kenteken niet aangemeld is? Dan volgt de parkeerboete automatisch op je deurmat.

Maar er zijn uitzonderingen. In veel grote steden rijden de parkeerwachters op scooters inmiddels niet meer rond. Uit de praktijk is gebleken dat de auto in veel gevallen al binnen de handelingstijd vertrokken was. De scanauto deelt daarom in deze steden rechtstreeks boetes uit.

Wat betekent dit voor gemeentes?

Gemeentes halen op meerdere manieren voordeel uit de scanauto. Ten eerste worden er meer boetes uitgedeeld. Een scanauto is in staat 1200 auto’s per uur te controleren. Een parkeerwachter te  voet komt onmogelijk in de buurt van dit aantal.

Wat betekent de scanauto voor parkeerders?

Met een beetje geluk kwam je voorheen wel weg wanneer je jouw parkeersessie was vergeten aan te melden, of wanneer je even een snelle boodschap deed zonder parkeerkosten te betalen. Door de efficiëntie en snelheid van de scanauto is de kans om ermee weg te komen aanzienlijk verkleind. Je kunt er bijna van uitgaan dat je een boete ontvangt.

Ook maakt de scanauto geen onderscheid tussen ‘even stilstaan op een parkeerplaats’, en daadwerkelijk parkeren. De scanauto ziet namelijk niet of jij erin zit! Waar je vroeger nog even de situatie kon uitleggen aan de parkeerwachter, zal de scanauto je een stuk sneller bekeuren.

Wat kun je er tegen doen?

De angst voor parkeerboetes groeit, de kans hierop is dan ook een stuk groter geworden. Wij snappen dat de scanauto jouw parkeerstress tot een hoger niveau weet te tillen. Tegelijkertijd wil jij je uiteraard liever niet druk maken om je parkeersessies.

Parkd maakt het daarom mogelijk jouw gehele parkeersessie te automatiseren. Het starten, stoppen en betalen van jouw parkeersessie gebeurt geheel automatisch. Je betaalt nooit te veel, en parkeerboetes zijn verleden tijd. Geen scanauto die hier tegenop kan!

Daarbovenop maakt Parkd het mogelijk ook nog eens tot 90% op jouw parkeeradministratie te besparen. Wij nemen jou namelijk het hele gedoe uit handen. Simpelweg door jou maandelijks één verzamelfactuur te sturen met daarop enkel de zakelijke parkeersessies van jouw wagenpark, geregistreerd per kenteken.

Benieuwd geworden?

 

Lees ook...